Mededelingen van de Liduina Basiliek
Kindernevendienst Zondag 25 maart is er tijdens de hoogmis van 9.30 uur kindernevendienst.  
Vastenactie Dit jaar doen we mee met Vastenactie voor Zambia. De zusters van de Heilig Harten van Jezus en Maria helpen door hun ‘Households in Distress’-programma gezinnen in Noord-Zambia, die getroffen zijn door HIV en Aids. De zusters helpen de verspreiding van HIV tegen te gaan. Ook zetten zij zich in om de gezondheid van geïnfecteerde mensen te verbeteren.

Inmiddels zijn er medicijnen beschikbaar en is HIV voor veel mensen een chronische ziekte geworden. Zij worden geholpen een zelfstandig bestaan op te bouwen. Volwassenen leren via workshops een vak. Omdat veel vrouwen niet kunnen lezen, schrijven en rekenen, hebben de zusters lees- en schrijfgroepen opgezet.

Beatrice Chikwanda is seropositief en heeft zes jonge kinderen. De familie heeft het moeilijk. Er is te weinig eten in huis. Ze zijn aan het overleven. Maar door de inzet van de zusters verandert haar leven en kan ze zelf voor haar gezin zorgen.

Voor 30 euro kan een vrijwilliger twee of drie keer per week ernstig zieke mensen bezoeken en zorgen voor hun eerste levensbehoeften. Doet u ook mee? Achter in de kerk staat een collectebus. Hierin kunt u uw bijdrage deponeren. Ook kunt u meedoen via een bankoverschrijving naar: NL45 INGB 0002 6250 00 t.n.v. 'Parochie DGH-Liduinabasiliek' o.v.v. 'Vastenactie 2018'. Alvast hartelijk dank!
Poster
Vrijwilligers openstelling Vanaf 5 april wordt de basiliek weer opengesteld voor publiek. Wij zijn dringend op zoek naar vrijwilligers die tijdens de openstellings-uren (gedeeltelijk) aanwezig kunnen zijn om toezicht te houden, devotionalia te verkopen en vragen van bezoekers te beantwoorden. Heeft u interesse, neemt u dan contact op met de heer Van der Tuijn, telefoon 06 - 44 19 21 19, e-mail: ctgvandertuijn@gmail.com  
Actie Kerkbalans Graag herinneren wij u aan de Actie Kerkbalans 2018. Heeft u uw bijdrage al overgemaakt? Alvast veel dank! Klik voor filmpje
Palmpaasstokken Kinderen die mee willen doen met het klaarmaken van de palmpaasstokken, zijn woensdag 21 maart van 14.00 - 15.00 uur welkom in de pastorie. Het zou fijn zijn als de kinderen willen zorgen voor plakband en scharen. Ouders die willen helpen, zijn ook van harte welkom!  
Matthäus Passion Op woensdag 21 maart om 19.15 uur wordt in de Grote of Sint Janskerk de Matthäus Passion uitgevoerd. Zie nevenstaande poster voor meer informatie. Klik voor vergroting
Misintenties Wilt u een misintentie opgeven, doet u dit dan liefst vóór donderdag door contact op te nemen met mevrouw Conny Kappelhof-Streep, telefoon (010) 426 82 62 of per e-mail: thcmstreep@hetnet.nl U kunt ook een envelop deponeren in de brievenbus van de pastorie. Vermeld dan wel duidelijk op de envelop dat het om een misintentie gaat.  
Bedevaart Lourdes Van 14 - 19 juni 2018 wordt er een reis naar Lourdes georganiseerd onder geestelijke begeleiding van pastoor Duynstee. Onderweg zullen Parijs (Notre-Dame, Eiffeltoren), Nevers (H. Bernadette), de basiliek van de H. Theresia van Lisieux, Mont St. Michel, H. Catharina Labouré (wonderdadige medaille) en het Sacre Coeur aangedaan worden. De kosten zijn 850,- euro. Deze prijs is inclusief treinticket (Thalys), drie maaltijden per dag, hotel en bagage. Wilt u mee met deze reis, neemt u dan via e-mail contact op met pastoor Duynstee: cduynstee@upcmail.nl of met Nike en Eduardo: eunike_eduardo@yahoo.com. Achter in de kerk vindt u meer informatie en inschrijfformulieren.  
Mirakel van Amsterdam Het Mirakel van Amsterdam (of Mirakel van het Heilig Sacrament) herinnert aan een gebeurtenis in 1345 in Amsterdam. De gedachtenis hiervan is op de woensdag, volgend op 12 maart.

De oudste tekst die ons is overgeleverd rondom het Mirakel van het Heilig Sacrament stamt uit 1378 en is te vinden in een oorkonde van de Hollandse graaf Albrecht: 'In Amsterdam, gelegen binnen het bisdom Utrecht, was een man zwaar ziek en vreesde te sterven. Om hem de laatste sacramenten toe te dienen werd een priester geroepen. Deze gaf hem na de biecht het heilig sacrament van de eucharistie. Echter na het eten van de geconsacreerde hostie kon de zieke een braakneiging niet onderdrukken. Hij ging naar de brandende haard van zijn kamer en braakte daarin het sacrament uit. Daarop bleek dat de zieke niet alleen de hostie onbeschadigd had uitgebraakt, maar dat bovendien het brood niet door het hoog opvlammende vuur werd aangetast.'

In de jaren tachtig van de 19e eeuw hebben enkele katholieke vrienden uitgezocht welke route destijds de priester met het heilig sacrament had gelopen tussen de Oude Kerk en de Heilige Stede. Zij besloten die route na te lopen en verkozen dat te doen in de vroege ochtend. Katholiek vertoon was immers nog altijd verboden in het openbare leven, maar mensen die in stilte een bepaalde route liepen door de stad kon men niets verbieden. Dit gebruik kreeg de naam van Stille Omgang. Elk jaar in de nacht van zaterdag op zondag rond de 15e maart lopen duizenden (katholieke) mensen in een stille tocht door de oude binnenstad van Amsterdam. De tocht herdenkt het Mirakel van Amsterdam van 15 maart 1345.
Klik voor vergroting